Обережно - кір!

2018-01-12

/Files/images/Letter_i_in_a_red_circle.svg.png

Обережно – кір!

У зв’язку із загостренням епідеміологічної ситуації щодо захворювання на кір РЕКОМЕНДОВАНО:

- батькам, які не зробили своїм дітям щеплення КПК, зробити таке щеплення.

Кабінети щеплення працюють: Пн-Пт 8.00-19.00, Сб-Нд 10.00-16.00 за адресами: вул. Корольова 11/1 (т. 403-34-18) вул. Кучера, 5/Симиренка, 38 (т. 276-99-44)

- за бажанням батьків, можна залишити вдома дітей, що не мають щеплення КПК (ОБОВ'ЯЗКОВО повідомити про своє рішення класного керівника)

-надати довідку про проведені щеплення, якщо з таким проханням до батьків звернувся класний керівник

Симптоми. Спочатку кір можна сплутати зі звичайною застудою, так як симптоми однакові - кашель і нежить. Однак на другий-третій день підвищується температура, з'являються відчуття нездужання і головний біль. Слідом температура проходить, але кашель і нежить посилюються. Після з'являється набряклість обличчя і запалюються очі. На четвертий-п'ятий вискакує перший висип у роті і на внутрішній стороні щік. Пізніше знову піднімається температура, обсипає все тіло.

Крім того, кір характеризується вираженою інтоксикацією, лихоманкою, запальними процесами з боку дихальних шляхів, нерідко кон'юнктивітом. В цілому, людина, у якого фіксуються лихоманка, висип і один з таких симптомів як, кашель, нежить або кон'юнктивіт, знаходиться в зоні ризику.

Крім цього, кір дуже небезпечна своїми наслідками, оскільки сильно знижує імунітет. Хвороба може продовжитися запаленням дихальних шляхів - бронхіт або пневмонію, а також запаленням середнього вуха. Вірус також завдає відбиток і на нервову систему, що може привести до запалення головного мозку - енцефаліту.

Що робити, щоб не заразитися. Захворювання дуже швидко поширюється при кашлі, чханні або тісному контакті з хворим. Інкубаційний період зазвичай триває до 20 днів. При перших проявах хвороби людина вже стає заразною. Інфекція настільки легко поширюється, що з потоком повітря може потрапити навіть у сусідню кімнату.

Варто знати, що низьке охоплення профілактичними щепленнями призводить до поширення інфекції. Найбільш правильним захистом від кору є вакцинація в дитячому віці. Також вакцинація призначена і для дорослих. Щеплення робляться з певною періодичністю і забезпечують імунітетом мінімум на 12 років.

Якщо ви помітили будь-які з симптомів - терміново біжіть до лікаря.

Кiлькiсть переглядiв: 152